Hjem arrow Artikler - Innhold arrow Medieoppslag om fattigdom arrow Fortsatt fattig faen

Søk

Takk for hjelpen

Netbox
Fortsatt fattig faen PDF Skriv ut E-post
Saturday 03. June 2006
KOMMENTAR
Rune Westengen Vaktsjef i Romerikes Blad

Skrevet 24.01.2006

Fortsatt fattig faen


"Politikere, fattige og rike har stilt opp til meningsutveskling hos de fleste debatt- entertainerne i radio og tv"

Hvilken kake er det naturlig at stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer vil mele? Neppe fattigmann.

Høyre vil trolig si ja takk til Siv Jensens invitasjon om regjeringssamarbeid. At man ikke vil få med KrF på laget, spiller antakelig en underordnet rolle for dagens Høyre.

Milliardær John Fredriksen satte ny fart i debatten om norsk fattigdom, da han – tilbakelent og mett utenfor en rikingfest på Theatercafeen – stakk til en tigger en tusenlapp. Fredriksen ba også tiggeren om å skjerpe seg, «så blir det sikkert folk av deg også».

Mens milliardærens «kamerater» lot gjalle applauderende latter over det underlige scenarioet, nikket trolig arbeids og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) bifallende. Statsråden hadde jo selv nylig latt forlyde at fattigfolk bør skjerpe seg, om det skal bli noen råd. De må i det minste klare å stå opp om morran. Ja, det frister sikkert å stå tidlig opp, slik at en dårlig dag kommer i gang fortest mulig.

«Pest og plage»
Vi diskuterer mer enn gjerne fattigdom i nasjonen nå, selv om valgkampen er overstått. Mens valgkampen raste som verst mener jeg å ha hørt at fattigdommen i Norge skal avskaffes. Foreløpig har ikke det skjedd. Men politikere, fattige og rike har stilt opp til meningsutveksling hos de fleste debatt-entertainerne i radio og tv.
Forumet Fattignorge, med base i Nannestad, er en flittig aktør i debatten. Selvhjelpsorganisasjonen ble stiftet i oktober 2004, og er ennå ikke blitt overflødig. Nylig slengte Fattignorges Georg Rønning ut en potensiell brannfakkel under tittelen «Den nye regjeringen - en pest og en plage for de fattige». Der går han til angrep på
statsminister Jens Stoltenberg, som beskyldes for å ha gjort helomvending mens kameraene var slått av.
«Etter alle løftene føler de fattige at deres stemmer til de rødgrønne så langt ser ut til å være bortkastet. (...) Arbeiderpartiet hadde neppe kommet til regjeringsmakt om man hadde frontet dagens meninger og holdninger til de fattige før valget.», skriver Rønning.

Lur omskriving?
Bakgrunnen for utspillet er at statsministeren i et intervju med Stavanger Aftenblad midt i januar synes å ha justert et tidligere uttalt mål, å avskaffe fattigdommen i Norge. – Fattigdom er vanskelig å avskaffe. Det avgjørende er at det blir mindre forskjeller, sa Stoltenberg til avisa. Det er ikke akkurat det man kunne lese i «Kapittel 8, Sosialpolitikk» i Soria Moria-erklæringen, hvor det het at «Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for avskaffelse av fattigdom.» Etter valget er altså regjeringens mål at forskjellene skal gjøres mindre. I Aftenposten torsdag ble det satt søkelys på det språklige spriket mellom SVs partiprogram, hvor det heter at «Fattigdommen skal avskaffes i løpet av stortingsperioden » og den noe blekere formuleringen i Soria Moria-utbasuneringen. Avisa har sågar bedt statsministeren kommentere det, noe han via statssekretær Torbjørn Giæver-Eriksen avviser.

Hattemakerne
Vi velger – noe motvillig – å tro at det alltid vil være forskjell på kong Salomo og
Jørgen Hattemaker – også i et rød/grønt Norge.I tillegg til å gi fattigdomsdebatten nytt liv, illustrerte John Fredriksen også forskjellene i Norge i 2006 da han spanderte en tusenlapp på tiggeren som for offentligheten er kjent som «Tommy (31)». Men forskjellene skal altså gjøres mindre nå, etter en helhetlig plan.
Fattignorges Georg Rønning er ikke fornøyd. «Systemet gjør hverdagen til en kamp for de fattige.», skriver han. Den hverdagen er det ikke lett å sette seg inn i for folk som er inne i varmen, for eksempel stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Vi kan kanskje håpe at Fredriksens milde gave til tiggeren Tommy er å betrakte som håndpenger, altså et slags forskudd. Vi får i alle fall håpe at det ikke var hånpenger.
 
< Forrige   Neste >

Vil du hjelpe oss?


 Vi er avhengig av frivillige bidrag for å kunne drive foreningen. Vil du hjelpe oss?
Les mer her

Forslag til undertekstPå vei til kemneren?

 

Hva mener du ?

Er NAV en del av fattigdomsproblemet?
 
Eksterne lenker: Page: /innhold/medieoppslag-om-fattigdom/fattig-faen/ :