Hjem arrow Artikler - Innhold arrow Medieoppslag om fattigdom arrow 93 øre dagen er et stort løft for sosialhjelpmottakerne sier Bjarne Håkon Hanssen

Søk

Takk for hjelpen

Netbox
93 øre dagen er et stort løft for sosialhjelpmottakerne sier Bjarne Håkon Hanssen PDF Skriv ut E-post
Tuesday 10. October 2006

PRESSEMELDING FRA FORENINGEN FATTIGNORGE

------ 

Foreningen Fattignorge vil gi ros til Bjarne Håkon Hanssen i forbindelse med den historiske lønnsveksten han sier Regjeringen har lagt på sosialsatsene i statsbudsjettet for 2007.

 Vi gir han ikke ros for økningen. Ser man ser på utviklingen av sosialsatsene siden 1994 burde det heller bringe skamrødmen frem i kinnene til enhver politiker med samvittighet. Nei, det er retorikken vi vil rose.

 Statsråden har en frapperende evne til å bruke de store talls magi for å få nærmest marginale økninger til å fremstå som store løft – i dette tilfellet for sosialhjelpmottakerne.

 Utviklingen av sosialsatsene fra 1994 til i dag har knapt holdt følge med økningen i konsumprisindeksen. Satsene har ikke fått med seg en eneste krone av lønnsveksten samfunnet ellers har opplevd.

Dette innrømmer også ministeren, men har likevel mot til å omtale et tillegg på 11 kroner dagen fra 2007 som et stort løft for dem det gjelder. Han gjør også et poeng av at den forventede lønnvekst vil være 4 %, men at regjeringen i sin godhet gir 1 % ut over dette, altså en lønnvekst på 5 % fra 2007. Denne ene prosenten utgjør 93 øre dagen.

Ministeren har en årsinntekt på kr. 873 000. Med økningene vil en sosialhjelpmottaker i 2007 få en årsinntekt på kr. 55 116. Vi mener at den kun er den som har opplevd å gå sulten og ikke hatt råd til det mest basale som har forutsetning til å forstå hva dagens lave satser gjør med et menneske og hvilke psykiske belastninger det er å leve på denne måten. Så lenge ministeren ikke vil ta inn over seg de urimelige forskjellene i praktiseringen av sosialtjenesteloven og heller ikke vil benytte den kompetansen brukerne besitter, ja da må man undre seg hvordan han og hans apparat skal snekre sammen et system som skal fungere for å få sosialhjelpmottakerne ut av sosialsystemet og få en ny start i livet.

Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, er også kjent for sitt standardbudsjett. Dette er et budsjett som sies å være nøkternt, men forsvarlig. Staten mener i denne sammenheng at satsen for enslig på ca. 6 500 for enslig er nøktern, men forsvarlig.

Paradokset er at staten ved departementet har utarbeidet sosialtjenesteloven som sier at livsoppholdssatsen skal være nøktern, men forsvarlig. Det vil si at staten ved SIFO sier at man skal ha et nøkternt, men forsvarlig livsopphold for ca. kr. 6 500. Men staten taler med to tunger, for sosialhjelpmottakerne forventes at de kan oppnå det samme med ca. 2 000 kr. mindre pr. måned. Hvordan kan man forklare og forsvare det?

Hva leser vi av dette? Holdninger og fordommer kan være en del av forklaringen. At det ikke har vært noen politisk mynt å slå på denne gruppen en annen. Det illustrerer i klartekst slik vi ser det at gruppen sosialhjelpmottakere skal behandles på en annen måte og klare seg med mye mindre av vanlige samfunnsgoder enn andre borgere. Med bevisste lokal og rikspolitiske grep setter man en hel gruppe utenfor den vanlige samfunnsorden, både sosialt og økonomisk.

Dette likner etter vårt syn mer på en innrømmelse av omsorgssvikt enn tidenes løft for de fattige. Kanskje vårt syn henger sammen med at vi har opplevd virkeligheten og levd på minimum over tid mens ministeren nærmest lever på maksimum? Man kan miste gangsynet av mindre.

------

Lurer du på livets realiteter for en sosialhjelpmottaker? Sjekk våre livsoppholdskalkulatorer på http://www.fattignorge.no 

Kontakt: Foreningen Fattignorge.  Georg Rønning, tlf. 63993020 eller 99396666

 
< Forrige   Neste >

Vil du hjelpe oss?


 Vi er avhengig av frivillige bidrag for å kunne drive foreningen. Vil du hjelpe oss?
Les mer her

Forslag til undertekstPå vei til kemneren?

 

Hva mener du ?

Er NAV en del av fattigdomsproblemet?
 
Eksterne lenker: Page: /innhold/medieoppslag-om-fattigdom/93-ore-dagen-er-et-stort-loft-for-sosialhjelpmottakerne-sier-bjarne-hakon-hanssen/ :