Hjem arrow Artikler - Innhold arrow Artikler fra Fattignorge arrow De fattige får det ikke til - ber lokalpolitikerne sette opp regnestykket

Søk

Takk for hjelpen

Netbox
De fattige får det ikke til - ber lokalpolitikerne sette opp regnestykket PDF Skriv ut E-post
Friday 02. June 2006
Fra Foreningen Fattignorge
Skrevet 28.03.2006

”Minstesatser” signaliserer at sosialklienter er mennesker som bare fortjener smuler fra velstandssamfunnets sprengfulle spisebord. Vi omskriver et gammelt ordtak: Veien til de fattiges hjerte går gjennom magen. Vil regjeringspartiene ha de fattiges stemmer ved det kommende valget må de sørge for at vi først får penger til mat og et verdig liv. Få sosialklienter ber dessverre bare om støtte for en periode for et-par måneder. De fleste av oss sitter fast i fattigdomsfella gjennom flere år! Derfor trenger vi en opprydding i begreper og holdninger. Vi trenger inkludering, ikke ekskludering. Å få denne gruppen på bena er en investering for samfunnet!

I samfunnet bruker man ofte en standardmal for å måle noen opp mot andre. For fattige sosialklienter settes en mal for hvordan de skal ha det i forhold til samfunnet ellers. Det er lokalpolitikerne som bestemmer hvordan de fattige i hver kommune skal ha det. Sosialhjelpen gir med andre ord et uttrykk for i hvordan lokalpolitikerne verdsetter de fattige i forhold til befolkningen ellers. Vi oppfatter det som om denne malen ligger noen tiår tilbake i tid, og er overmoden for en oppdatering til dagens samfunnsforhold. Hvordan kan lokalpolitikerne både forsvare dette og samtidig mene at kommunene fortsatt skal ha ansvar for sosialhjelpen? Vi fattige oppfatter dette som planmessig undertrykking av ca. 135 000 sosialklienter og deres familier. Slikt sanker man ikke stemmer på i våre dager.

Fattige sosialklienter med familier utgjør trolig flere hundre tusen mennesker. Vi har vanskelig for å forstå at noen har samvittighet eller moral til å nekte en gruppe svakstilte det som de uten blussel bevilger seg selv. I dag unner lokalpolitikerne de fleste enslige sosialklienter fra 33 kr. dagen som skal dekke mat og drikke samt frukt og grønt. Mange er syke og har ekstra utgifter for å holde seg friske – noe de ikke klarer. Vi som har slitt med fattigdom og vært sosialklienter over lang tid får ikke matbudsjettet til å rekke og tror at heller ikke kommunene, hvis de prøver, å få regnestykket til å gå opp.

Vi oppfordrer lokalpolitikerne til å lage handleliste og budsjett som viser hvordan de får til dette miraklet. Vi ber dem rykke bruksanvisningen inn i lokalavisen slik oss det gjelder kan klippe denne ut og henge på veggen. Utgangspunktet er ca. kr. 3 200 - 4 200 som skal dekke alle levekostnader som mat, klær og sko, tv, avis, telefon, transport og sosial inkludering. Mange må også betale medisiner og tannbehandling. Boutgifter holdes utenom.

Fattigdom henger sammen med fordommer og myter. Fattigdomsminister Bjarne Håkon Hanssen ønsker visst ingen forandring, hans oppmuntring lyder: ” De skal selvsagt få hjelp til å holde seg i live, men kan ikke regne med mer” . ”Jeg vil være nådeløs mot dem som nekter å skrive under på en Velferdskontrakt” og ” Folk skal merke at det er kommet en ny sheriff i byen”.

Tro meg: Sosialklienter er så mye mer enn en gjeng rusmisbrukere - vi er mennesker!
 
< Forrige   Neste >

Vil du hjelpe oss?


 Vi er avhengig av frivillige bidrag for å kunne drive foreningen. Vil du hjelpe oss?
Les mer her

Forslag til undertekstPå vei til kemneren?

 

Hva mener du ?

Er NAV en del av fattigdomsproblemet?
 
Eksterne lenker: Page: /innhold/artikler-fra-fattignorge/fattige-far-det-ikke-til/ :