Hjem

Søk

Takk for hjelpen

Netbox
Fri rettshjelp - ikke for fattige PDF Skriv ut E-post
Tuesday 05. September 2006
 

Av Advokat Ola Viken, Foreningen Fattignorge

Det er innført egenandel hos Kontoret for fri rettshjelp i Oslo. Årsaken er at Justisdepartementet har kuttet bevilgningene til kontoret, et kutt departementet begrunner med at kontoret yter for mye hjelp utenfor rettshjelpslovens område. Statssekretær Pedersen (Ap) uttaler seg slik at publikum nærmest må sitte igjen med inntrykk av at det er for mye rådgivning rundt aksjeinvesteringer og internasjonale oljetransaksjoner som er feilen med Kontoret for fri rettshjelp.

Realiteten er imidlertid at Kontoret for fri rettshjelp hjelper fattigfolk med deres rettslige problemer. Noe rettshjelpsloven ikke er egnet til.

Det er nemlig slik at ikke alle ubemidlede har problemer med tvangsekteskap, asylsøknader, barnevvern, vold og mishandling, eller noen av de andre begrensede områdene der rettshjelpsloven gir støtte.

Mange fattigfolk har problemer med sosialkontoret. Overraskende nok. Men, rettshjelpsloven åpner ikke for at man kan få advokathjelp med slike problemer. Så nå skal altså Kontoret for fri rettshjelp få reduserte bevilgninger fordi kontoret hjelper fattige med fattigrealterte problemer; som sosiallovgivningen, som faller utenfor rettshjelpsloven.

Mange ubemidlene har gjeldsproblemer. Overraskende nok. Men, man kan ikke få advokathjelp  gjennom rettshjelpsloven når man har økonomiske problemer. Den som er kjørt i senk av statens maktapparat med utlegg og tvangsforretninger, får ikke noen støtte gjennom rettshjelpsloven for å tale sin sak. Og når Kontoret for fri rettshjelp i Oslo allikevel hjelper de fattigste blant oss, så tar altså justisminister Storberget og statssekretær Pedersen (begge Ap) og kutter ned støtten til kontoret.

I «inkluderingsdepartementet» sitter det en fyr (Ap) og kaller seg «sheriff» og skyter på fattigfolk. Rettshjelpsloven har aldri gitt fattige våpen til å forsvare seg. Og nå tar Justisdepartementet knekken på det eneste offentlige kontor som har turt å kjempe de fattiges sak. Fordi kontoret våget å hjelpe de fattige med de rettslige problemer de fattige faktisk har. Vel, vel. Det er bedre å være rik uansett.

 
Neste >

Vil du hjelpe oss?


 Vi er avhengig av frivillige bidrag for å kunne drive foreningen. Vil du hjelpe oss?
Les mer her

Forslag til undertekstPå vei til kemneren?

 

Hva mener du ?

Er NAV en del av fattigdomsproblemet?
 
Eksterne lenker: Page: /innhold/advokatens-hjorne/fri-rettshjelp-ikke-for-fattig/ :